Teardrop Riesling

Teardrop Riesling

Artikelnummer: 94021

Pris: 189 kr

Färg: Ljusgul färg med gröna nyanser.

Doft: Ung, druvtypisk doft med tydlig karaktär av mineral, inslag av lime, ananas och vita blommor.

Smak: Torr, aromatisk, mycket frisk smak med krämig textur och karaktär av våt sten, inslag av lime, vita blommor och blodgrape. Långt och elegant avslut.

Tillverkning: Druvorna skördades manuellt vid två skördetillfällen, 27 februari och 7 mars. De pressades varsamt i hela klasar. De första 300-400 litrarna per ton jästes i rostfria ståltankar och de nästa 100 litrarna per ton fick jäsa på gamla, neutrala fat. Övrigt pressvin såldes till andra producenter. Den del som jäste på fat jäste endast med sina naturliga jäststammar, medan den tankjästa delen fick jäsa med såväl sina naturliga som med neutrala jäststammar.

Ursprung: Vingårdar i Great Southern är huvudsakligen små och omfattar vanligtvis 7 till 20 hektar. Tillgång till vatten är den största begränsningen vid etableringen av vingårdar här. Mount Barker är en av fem underregioner i Great Southern och är ursprunget för många av Westerns Australias främsta vingårdar för riesling. Vingårdarna i Mount Barker ligger på cirka 280 till 300 meter över havet, vilket bidrar till regionens svala klimat. Detta vin kommer uteslutande från en vingård med druvstockar om 25 år.
Jordarna i Western Australia är världens äldsta och jordmånen i denna vingård är karg och grus-rik. Druvorna är planterade i en nordlig riktning för optimal exponering av eftermiddags- och kvällssol.
Tony Davis anser att det är klimatet, snarare än jordmånen, som påverkar kvaliteten hos riesling. Jordarna visar mer karaktären i vinet och det finns många bra uttryck av druvan från olika jordmånar, men vad alla stora rieslingviner från världen över har gemensamt är ett kontinentalt klimat med stor variation i dygnstemperatur. Ett klimat som givetvis återfinns i Great Southern.
Den mest utmärkande klimatfaktorn i Great Southern är de svala vindar, kallade Albany Doctor, som blåser in från havet under somrarna och bidrar till en sval och lång växtperiod. Temperaturen i den Södra oceanen, där Albany Doctor har sitt ursprung ligger under somrarna kring 16-20 grader, medan Indiska oceanen, som påverkar Western Australias kändaste vindistrikt, Margaret River, ligger på 18-24 grader.