Saint-Joseph

Saint-JosephSaint-Joseph 2013

Artikelnummer: 92220

Pris: 229 kr

Färg: Blåröd färg.

Doft: Kryddig, blommig, nyanserad, druvtypisk doft med inslag av fat, viol, vitpeppar, nykrossade hallon, björnbär, färska örter och lakrits.

Smak: Ung, kryddig, blommig, elegant, druvtypisk smak med fint utmejslade tanniner och  inslag av vitpeppar, viol, färska örter, björnbär, nykrossade hallon och lakrits. Långt, finessrikt avslut.

Tillverkning: Manuell skörd med lågt skördeuttag om 28 till 35 hektoliter per hektar. Traditionell vinmakning med jäsning i öppna jästankar med manuell nedryckning av skalmassan två gånger dagligen. Macerationstiden uppgick till tre veckor. Efter avslutad jäsning lagrades vinet i franska fat om 230 och 600 liter under tolv månader, varav cirka 5% var nya.

Ursprung: Saint-Joseph är den största appellationen i norra Rhône dalen och täcker mer än 1 000 hektar. Med en så stor yta är det mycket variation i jordmånar och vingårdslägen. Detta vin kommer undantagslöst från lätta skiffer- och gneissjordar över en granitgrund i kommunerna Mauves och Tournon, vilket anses vara hjärtat av regionen och där de främsta vinerna görs. Domänen har sex hektar odlingar i Saint-Joseph, varav 5,5 av dessa är planterade med Syrah, snittåldern på dessa rankor är drygt 80 år. Samtliga vingårdar är planterade på branta sluttningar i sydliga och ostliga lägen.