Pino

PinoPino 2013

Artikelnummer: 71222

Pris:  250 kr

Färg: Mörk blåröd.

Doft: Kryddig doft med inslag av plommon, vitpeppar, lakrits, pinjenötter och fat.

Smak: Kryddig, smak med tydliga, men avrundade tanniner, inslag av vitpeppar, plommon, lakrits, pinjenötter och fat. Långt avslut.

Druvor: 100% Bobal

Tillverkning: Druvorna skördades manuellt i små korgar på morgnarna för att bevara fräschör och skydda druvorna från oxidation och att jäsningen påbörjas innan druvorna nått vineriet. Efter ankomst till bodegan kyls druvorna ner till tio grader Celsius. Jäsning sker på de egna jäststammar med galler som håller skalmassan under ytan för att ha en så skonsam påverkan på frukten som möjligt, men samtidigt utvinna alla åtråvärda egenskaper från skalen. Efter avslutad jäsning fick vinet lagras i elva månader på tre franska fat om 600 liter. Vinet buteljerades sedan utan klarning eller filtrering.

Ursprung: Manchuela ligger i östra delarna av Castilla la Mancha och är en region som huvudsakligen är känt för att göra druvor till bulkvin, men allt fler producenter börjar idag se potentialen i området och exempelvis familjen Perez från Priorat har nu investerat i vingårdar här. Samtidigt har producenter som Finca Sandoval och Bodegas Ponce satt regionen på kartan genom att producera karaktärsfulla, nyanserade viner år efter år. Nyckeln till detta är givetvis att hitta de bästa lägena och i ett varmt klimat som i Manchuela betyder det vingårdar som bevarar fräschör i druvorna.

Vinrankorna till detta vin kommer från en enskild vingård omgärdad av pinjeträd. Jordarna i vingården består av kalksten. 2013 är en årgång med hög fräschör. Skörden av druvorna ägde rum under slutet av andra veckan i september.