P.F.

P.F (Pie Franco) 2014

Artikelnummer: 75957

Pris: 181 kr

Färg: Mörk blåröd.

Doft: Ung, kryddig doft med inslag av vitpeppar, viol, lakrits, plommon, färska örter och fat.

Smak: Ung, kryddig, elegant smak med karaktär av vitpeppar, mörk frukt och lakrits, inslag av viol, färska örter, plommon och fat. Friskt avslut med mycket nerv.

Druvor: 100% Bobal

Tillverkning: Druvorna skördades manuellt i små korgar på morgnarna för att bevara fräschör och skydda druvorna från oxidation och att jäsningen påbörjas innan druvorna nått vineriet. Efter ankomst till bodegan kyls druvorna ner till tio grader Celsius. Jäsning sker på de egna jäststammar med galler som håller skalmassan under ytan för att ha en så skonsam påverkan på frukten som möjligt, men samtidigt utvinna alla åtråvärda egenskaper från skalen. Efter avslutad jäsning fick vinet lagras i elva månader på äldre franska fat om 600 liter. Vinet buteljerades sedan utan klarning eller filtrering.

Ursprung: Manchuela ligger i östra delarna av Castilla la Mancha och är en region som huvudsakligen är känt för att göra druvor till bulkvin, men allt fler producenter börjar idag se potentialen i området och exempelvis familjen Perez från Priorat har nu investerat i vingårdar här. Samtidigt har producenter som Finca Sandoval och Bodegas Ponce satt regionen på kartan genom att producera karaktärsfulla, nyanserade viner år efter år. Nyckeln till detta är givetvis att hitta de bästa lägena och i ett varmt klimat som i Manchuela betyder det vingårdar som bevarar fräschör i druvorna.

Pie Franco betyder oympade stockar. Med detta menas vitis vinifiera-rankor som inte korsats med amerikanska rankor och det är just från sådana som druvorna till detta vin kommer. Vinrankorna till detta vin är över 80 år gamla. Detta innebär att de ger en väldigt sparsam skörd, men i gengäld är de druvor som produceras ovanligt koncentrerade då rankorna kunnat koncentrera sin energi till ett fåtal druvor istället för många. Jordarna i vingården är väldigt djupa och består av sandig kalksten med bra förmåga att lagra vatten under de varma somrarna. De högt belägna vingårdarna får tack vare sin altitud en fräschör som är ovanlig att hitta i ett så varmt klimat som Manchuela.