Ocean Eight Verve

OceanEight VerveOcean Eight Verve 2014

Artikelnummer: 71807

Pris: 299 kr

Färg: Ljusgul färg.

Doft: Ung, elegant doft med välintegrerade fat och inslag av mogen blodgrape, rökig mineral, gröna äpplen, citron och valnötter.

Smak: Torr, elegant, mycket frisk smak med en lätt fatkaraktär och rökig mineralitet, inslag av blodgrape, citron, gröna äpplen och valnötter. Långt, nyanserat och mycket friskt avslut.

Tillverkning: Druvorna skördades i februari och mars, två veckor innan någon annan vingård skördades i regionen. Skördeuttaget var cirka 30 hektoliter per hektar. Vid ankomst till vinerier förvarades de vid 10 grader Celsius över natten. De hela klassarna pressades direkt i gamla ekfat, varav inget var yngre än sju år gammalt. 50 mg svaveldioxid adderades till de jäsande druvorna. Jäsningen pågick i tre till sex veckor varefter vinet lagrades på fat fram till oktober då det blandades i ståltankar och filtrerades mycket lätt vid buteljering.

 

Ursprung: Mornington Penninsula har ett svalt, men tempererat klimat och är en av de sydligaste vinregionerna på det australienska fastlandet. Eftersom det är en halvö omges regionen av vatten på tre sidor vilket ger ett balanserat klimat. Druvorna till Verve Chardonnay kommer från Ocean Eights egna vingårdar som är bland de mest nordliga på hela Mornington Penninsula. Jordmånen består av 65% slam, 20% sand och 15% lera. De druvkloner som används P58, 95, 96 och 110. Vingården planterades 1999. Årgång 2014 började med väldigt gynnsamma förhållanden, men en plötslig kyla slog till i oktober, precis under blomningen vilket ledde till en stor förlust av skörden. Den övriga mognadsperioden var mild och torr, vilket gynnade den svala stil som Verve Chardonnay görs i och vid skörd hade druvorna en otrolig koncentration i frukt och en stålhård fruktsyra.