Oakridge Over the Shoulder Shiraz

OakridgeShirazOakridge Over the Shoulder Shiraz 2012

Artikelnummer: 74700

Pris: 179 kr

Färg: Blåröd färg.

Doft: Kryddig, elegant, druvtypisk doft med fatkaraktär och inslag av björnbär, vitpeppar, lakrits, hallon, örter och viol.

Smak: Kryddig, elegant och druvtypisk smak med fatkaraktär, inslag av vitpeppar, lakrits, örter, björnbär, hallon och viol. Fint strukturerade tanniner och ett frisk, balanserat avslut.

Tillverkning: Druvorna skördades för hand. Druvorna fick kallmacerera vid 8 grader Celsius under fyra dagar innan de värmdes upp naturligt för att tillåta jäsningen att påbörjas. Denna skedde med en blandning av naturliga jäststammar och Rhône 2323. Jäsningstemperaturen tilläts nå toppar om 34 grader Celsius för ökad komplexitet och alkoholjäsningen varade i 8-12 dagar.  Under jäsningen använde de sig av manuell nedtryckning av skalmassan eller en daglig överpumpning om 15 minuter i de olika tankarna. Efter avslutad alkoholjäsning fick vinet ytterligare skalmaceration för att utvinna än mer struktur av skalen innan pressning, varpå vinet fördes över till franska ekfat om 300 och 500 liter där vinet genomgick malolaktisk jäsning och lagrades under 15 månader. Faten var gjorda av ek från skogar i mellersta och norra Frankrike och var 30% nya, 30% ett år gamla och 40% två år eller äldre.

 

Ursprung: Oakridges ambition med sina viner är att visa den variation av stilar som Yarra Valley har att erbjuda. I serien Over the Shoulder är tanken att göra viner som är tillgängliga redan vid lansering och uttrycker druvsorten på ett regionalt vis. Druvorna till detta vin kommer från olika vingårdar kring Coldstream Hills.