Mencia di Espanillo

Menogba MenciaMencia di Espanillo 2013

Artikelnummer: 92921

Pris: 229 kr

Färg: Blåröd färg.

Doft: Kryddig, aningen blommig doft med inslag av mörka bär, plommon, körsbär, viol, lakrits, färska örter och fat.

Smak: Kryddig, nyanserad smak med inslag av mörka bär, körsbär, viol, färska örter, plommon och fat. Finlemmad tanninstruktur.

Druvor: Huvudsakligen mencía med ett litet inslag av alicante bouschet och godello.

Tillverkning: Druvorna skördades manuellt och förs till vineriet i små lådor där de granskas, avstjälkas och krossas. Efter detta förs de till 5 000 liter stora ekkar, så kallade foudres, där jäsningen äger rum. Vinet blir kvar i dessa kar fram till buteljering efter cirka ett år. Vinet buteljerades sedan utan filtrering, men med en lätt klarning.

Ursprung: Bierzo ligger i nordvästra delarna av Castilla y Leon, på gränsen till Galicien. Området ligger på hög altitud, vilket ger behövlig svalka till den värme som annars utmärker den spanska inlandet under sommaren. Vingårdarna som producerat druvorna till detta vin ligger mellan 700 och 850 meter över havet och genomsnittåldern på rankorna är 80 år. Allt som allt omfattar vingårdarna fem hektar och produktionen av vinet uppgick till 3 000 flaskor.

Bierzo är ett vinområde med lång historia, men som föll i glömska under 1900-talet. Detta ledde till att området var stort eftersatt med modern vinmakningsteknologi när Alvaro Palacios kom hit i mitten av 1990-talet. Han såg potentialen i området och den mängd av väldigt gamla vinstockar som fanns och grundade sin tredje bodega där. Med honom kom en helt ny stil av Bierzo-viner, en stil som framhäver elegans och fräschör istället för de rustika, tanninrika viner som tidigare producerats där. Idag har regionen blivit välförtjänt återupptäckt och det är de unga vinmakarna som gör viner med mindre extraktion, högre fräschör och med betoning på ursprung som åter satt regionen på vinkartan. Vinerier som Bodegas Mengoba.