Masciarelli Montepulciano d’Abruzzo

MasciarelliMasciarelli Montepulciano d’Abruzzo

Artikelnummer: 79116

Pris: 99 kr

Färg: Mörk, körsbärsröd färg.

Doft: Kryddig, ursprungstypisk doft med inslag av körsbär, örter, plommon, lakrits, choklad och viol.

Smak: Kryddig, druvtypisk smak med inslag av körsbär, choklad, örter, lakrits och plommon.

Druvor: 100% Montepulciano d’Abruzzo.

Tillverkning: Druvorna skördades under slutet av september och början av oktober. Druvorna avstjälkade och krossades innan jäsning i rostfria ståltankar vid en relativt hög temperatur om 28-30° Celsius för ökad komplexitet och utvinna mer extrakt ur druvskalen. Efter avslutad jäsning fick vinet ligga ytterligare 10-15 dagar med skalen.

Ursprung: De 32 000 hektar vinodlingar som finns i Abruzzo ligger i fyra olika provinser, varav tre av dessa finns representerade i detta vin. Den viktigaste av dessa provinser är Chieti där 75% av all montepulciano från regionen odlas. Denna provins sträcker sig från Adriatiska havet till bergskedjan Majella och bjuder på en rad olika mikroklimat, där sluttningar, altitud och floder och floder alla påverkar temperaturen som kan skilja sig så pass mycket som 15° Celsius från en del av provinsen till en annan. Jordmånen är rik på kalksten i hela provinsen. De vingårdar från Chieti som bidragit med druvor till detta vin är San Martino Marrucina, Ripa Teatina, Fara Filiorum Petri och Villamagna. Dessa är belägna mellan 250 och 400 meter över havet. Från provinsen Pescara finns druvor från vingården Loreto Aprutino belägen 350 meter över havet. Jordmånen här är lite rikare med en större andel lera vilket ger en djupare frukt. Provinsen Teramo består av böljande kullar med en mer märgeldominerad jordmån. Dessa kullar är belägna endast 10 till 20 kilometer från havet med en stor variation i dygnstemperaturen och ger strukturerade och koncentrerade viner med örtiga aromer. Från Teramo kommer druvorna från vingårdarna Corropoli, Controguerra och Colonnella belägna mellan 145 och 180 meter över havet. Alla vingårdar är planterade huvudsakligen i en östlig riktning, men en rad olika uppbindningsmetoder används, såväl cordon som guyot och klassiska pergolasystem där klasarna binds upp i höga system. Anledningen till att så olika tekniker används beror givetvis på de olika vingårdarnas förutsättningar, men även på vingårdens historia. Den enda av Abruzzos fyra provinser som inte finns representerad i detta vin är varma L’Aquila som även kallas för forno d’Abruzzo, Abruzzos ugn.