Hautes Côtes de Beaune ”Sous Éguisons”

 

HautesCôtesdeBeaune

Hautes Côtes de Beaune ”Sous Éguisons” 2013

Artikelnummer: 99691

Pris: 229 kr

Färg: Ljusgul färg.

Doft: Ung, elegant doft med fatkaraktär, inslag av rökig mineral, cirtus, gröna äpplen och rostade nötter.

Smak: Torr, ung, frisk smak med fatkaraktär och inslag av rökig mineral rostade hasselnötter, citrus och gröna äpplen.

Tillverkning: Druvorna skördas manuellt och får en lätt pressning i pneumatiska pressar. Därefter får den nypressade musten stå i ett till två dygn så de större partiklarna kan lägga sig i botten av tanken. Musten förs sedan varsamt över till 228-liter stora ekfat från Troncais och Allier där jäsningen påbörjas på de naturliga jäststammarna. Vinet tillåts genomgå den malolaktiska jäsningen, men den påtvingas inte. Efter avslutad jäsning får vinet lagras på ekfaten de jäste i under 12 till 15 månader. Ungefär en tredjedel av faten är nya. Vinet klaras lätt med kassein och får en lätt filtrering innan buteljering på egendomen.

Ursprung: Vingårdarna i Hautes-Côtes de Beaune är till 80% planterade med pinot noir, men det är chardonnay som är huvuddruvan i de främsta vingårdrana. Dessa återfinns i kommunerna Nantoux, Echevronne, Meloisey och La Rochepot. Druvorna till detta vin kommer från tätplanterade vingårdar med 10 000 rankor per hektar från just La Rochepot och angränsar till Saint-Aubin. Jordmånen är huvudsakligen kalksten och rankorna är planterade på sluttningar i sydöstlig riktning 430 till 450 meter över havet. Uppbindningsmetoden är enkel Guyot och inga herbicider används i vingårdarna. Namnet på vinet anspelar på den klippa som återfinns precis ovan vingårdarna och ger skydd från de svala nordliga vindarna. Detta är en stor fördel på den höga altitud där vårfrost kan vara ett stort problem. Den höga altituden ger också en långsammare växtcykel och druvorna mognar oftast en vecka senare än de druvor som vuxit på lägre höjder.