Grand Cuvée

ColinGrand Cuvée

Artikelnummer: 2265

Pris: 359 kr

Färg: Ljusgul färg med små bubblor.

Doft: Ännu ung doft med tydlig autolyskaraktär, inslag av brioche, mogen citrus, nötter, gröna äpplen och ton av honung.

Smak: Torr, mycket frisk, elegant smak med autolyskaraktär och tydlig brödighet, inslag av citrus, gröna äpplen, brioche och nötter. Krämig mousse och långt avslut.

Tillverkning: Denna champagne är gjord på en klassisk blandning av Champagnes tre huvuddruvor, 50% Chardonnay, 38% Pinot Noir och 12% Pinot Meunier. Druvorna skördades för hand mellan den 17 och 28 september 2008 och fick därefter en varsam pressning. Druvurvalet görs redan i vingården och endast de bästa druvorna på vingårdarna ingår i denna cuvée. Alkoholjäsningen var långsam och sval, 18-20°Celsius och varade i tre veckor. Vinet genomgick även den malolaktiska jäsningen där den kartigare äppelsyran omvandlas till en mjukare laktisk syra samtidigt som den ger kropp och komplexitet till vinet. Grand Cuvée ligger hela fem år på sin jästfällning, vilket är en viktig anledning till den höga finess och komplexitet som vinet uppvisar.

Ursprung: Druvorna till detta vin kommer från Collin-Guillaumes olika vingårdar i Champagne. Montage de Reims anses vara det bästa området för de blå druvorna och i dess ler- och kalkstensjordar hämtas Pinot Noir och Pinot Meunier. Den förstnämnda av dess trivs dessutom utmärkt i märgeljordarna i vingårdarna kring Aube, medan Chardonnay-druvorna kommer från de kalkrika sydsluttningarna vingårdarna i Vitry-le-François.