Gigondas La Reserve

Gigondas La ReserveGigondas la Réserve

Artikelnummer: 95783

Pris: 269 kr

Färg: Mörkröd färg med toner av tegel.

Doft: Utvecklad, stor, ursprungstypisk doft med inslag av kryddor, mörka bär, moreller, vitpeppar, lakrits, björnbär, plommon, fat och garrigue.

Smak: Utvecklat, smakrikt, komplext vin med fasta tanniner, inslag av kryddor, garrigue, lakrits, moreller, björnbär, plommon, vitpeppar och fat. Lång eftersmak.

Tillverkning: Inga kemiska preparat används i vingården och vinet odlades helt ekologiskt. Druvorna skördades för hand och transporterades i små korgar till vineriet för att hålla dem intakta. Skördeuttaget var endast 15-20 hektoliter per hektar. Druvsammansättningen i detta vin är 70% grenache, 15% syrah och 15% mourvèdre. Väl framme i vineriet avstjälkades druvorna delvis. Jäsningen skedde på cementkar med de naturliga jäststammarna. Macerationstiden uppgick till mellan 40 och 45 dagar vid 25-28°C. Efter avslutad alkoholjäsning och macerationlagrades delar av viner på större franska fat, så kallade foudres. Övrigt vin låg i cementkar fram till delarna blandades och buteljerades.

Ursprung: Druvorna till detta vin kommer från vingårdar belägna 420 meter över havet. Domaine du Pourras äger 11 hektar i appellationen planterade på jordmånar bestående av märgel, kalk och lera. Den genomsnittliga åldern på rankorna är 55 år.

Gigondas var den första byappellationen inom Côtes du Rhône Villages som uppgraderades till ett egen Cru-appellation. Detta skedde 1971. Området har dock hundraårgia traditioner av vinodling och dokument styrker att det funnits vingårdar planterade här redan på 1100-talet. Gigondas har ett varmt medelhavsklimat med över 2 800 soltimmar per år. De starka mistralvindarna ger dock en viss svalka åt vingårdarna. Området omfattar totalt 1 216 hektar vinodlingar och genomsnittligt skördeuttag är 24 hektoliter per hektar. Det är nästan uteslutande ett rödvinsområde och hela 99% av produktionen är rödvin.