Cornas Les Barcillants

Cornas Les Barcillants 2013

Artikelnummer: 95221

Pris: 369 kr

Färg: Mörk blåröd färg.

Doft: Kryddig, ursprungstypisk doft med fatkaraktär, inslag vitpeppar, lakrits, björnbär, örter, rökta charkuterier och svarta oliver.

Smak: Ung, kryddig, ursprungstypisk smak med ett visst tanninbett och fatkaraktär, inslag av vitpeppar, lakrits, garrigue, björnbär, plommon, choklad och rökta charkuterier. Långt, koncentrerat avslut.

Tillverkning: Vingårdsarbetet görs enligt lutte raisonée-principen, där bekämpningsmedel undviks i så stor utsträckning som möjligt. Skördeuttaget var 40 hektoliter per hektar och druvorna avstjälkades delvis innan jäsning på de egna jäststammarna. Traditionell vinmakning med två till tre veckors macerationstid och en blandning av manuell nedtryckning av skalmassan och överpumpning. Efter avslutad jäsning lagrades vinet 16 månader på franska ekfat.

Ursprung: Med 118 hektar är Cornas en av de mindre appellationerna i norra Rhône. Klimatet är milt kontinentalt med varma somrar och jordmånen präglas av den granitgrund vingårdarna ligger på. Detta vin gör Les vins de Vienne i närs samarbete med kontrakterade odlare där de har möjlighet att övervaka hela arbetet under växtsäsongen och de tar ett gemensamt beslut om skördedatumen med odlarna. Vingården som druvorna till detta vin kommer från är belägen tio kilometer nordväst om Valence och består av planteringar på väldigt branta terrasser i sydlig-sydostlig riktning som upprätthålls av små väggar. Namnet ”Les Barcillants” betyder starka och generösa vinodlare och hänvisar till de lokala odlarna i Cornas.