Chassagne-Montrachet ”Les Chenevottes” Premier Cru

Chassagne-Montrachet ”Les Chenevottes” Premier Cru 2013Chenevottes

Artikelnummer: 90213

Färg: Gul färg.

Doft: Ung, elegant doft med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, citrus, gula plommon, mineral och rostade nötter.

Smak: Torr, ung, frisk smak med fatkaraktär med krämig textur, inslag av mineral, rostade hasselnötter, gula äpplen, gula plommon, citrus och vita blommor.

Tillverkning: Druvorna skördas manuellt och får en lätt pressning i pneumatiska pressar. Därefter får den nypressade musten stå i ett till två dygn så de större partiklarna kan lägga sig i botten av tanken. Musten förs sedan varsamt över till 228-liter stora ekfat från Troncais och Allier där jäsningen påbörjas på de naturliga jäststammarna. Vinet jäser vid källartemperatur om 18 grader Celsius. Vinet tillåts genomgå den malolaktiska jäsningen, men den påtvingas inte. Efter avslutad jäsning får vinet lagras på ekfaten de jäste i under 18 månader. Ungefär en tredjedel av faten är nya. Vinet klaras lätt med kassein och får en lätt filtrering innan buteljering på egendomen.

Ursprung: Premier Cru-läget Les Chenevottes ligger på den norra delen av Chassagne-Montrachet. Jordmånen består av en lätt lerjord med inslag av små stenar. Sluttningen är ganska lätt, men tillräckligt brant för att ge bra avrinning och ha kylande effekt under sommarmånaderna. Vinrankorna är planterade i sydlig riktning 230 meter över havet. Uppbindningsmetoden är enkel Guyot och inga herbicider används i vingårdarna. Namnet på vinet kommer från en utveckling av ordet chenevières, vilket betyder hampfält då det var den gröda som odlades där innan man planterade vindruvor där.