Chassagne-Montrachet “Clos de la Maltroye” Premier Cru

MaltroyeChassagne-Montrachet ”Clos de la Maltroye” Premier Cru 2013

Artikelnummer: 90218

Färg: Gul färg.

Doft: Ung, elegant doft med fatkaraktär, inslag av rökig mineral, gula äpplen, citrus, gula plommon och rostade nötter.

Smak: Torrt, ungt, friskt smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av rökig mineral, rostade nötter, gula äpplen, gula plommon, citrus och pomerans. Långt och balanserat avslut.

Tillverkning: Druvorna skördas manuellt och får en lätt pressning i pneumatiska pressar. Därefter får den nypressade musten stå i ett till två dygn så de större partiklarna kan lägga sig i botten av tanken. Musten förs sedan varsamt över till 228-liter stora ekfat från Troncais och Allier där jäsningen påbörjas på de naturliga jäststammarna. Vinet jäser vid källartemperatur om 18 grader Celsius. Vinet tillåts genomgå den malolaktiska jäsningen, men den påtvingas inte. Efter avslutad jäsning får vinet lagras på ekfaten de jäste i under 18 månader. Ungefär en tredjedel av faten är nya. Vinet klaras lätt med kassein och får en lätt filtrering innan buteljering på egendomen.

Ursprung: Premier Cru-läget Maltroye klassificerades redan 1855 som en premier cuvée. Den del där druvorna till detta vin kommer ifrån var ursprungligen planterad med pinot noir, men ompanterades med chardonnay 1990, vilket var i linje med det skifte av fokus från rött vin till vit som präglade Chassagne-Montrachet under 1980-talet. Jordmånen utgörs av ett ganska grunt topplager av stenig lera med inslag av kalksten. Vingården är belägen mitt i sluttningen som är medelbrant för regionen. Vinrankorna är planterade i sydostlig riktning 250 meter över havet. Uppbindningsmetoden är enkel Guyot och inga herbicider används i vingårdarna. Denna vingård är en så kallad clos, vilket innebär att den är omgärdad av en mur på minst tre sidor av vingården.