Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Artikelnummer: 78152

Pris: 418 kr

Färg: Körsbärsröd med inslag av tegel.

Doft: Utvecklad, kryddig, aningen blommig doft med inslag av körsbär, nypon, lakrits, fat, tobak och torkade örter.

Smak: Utvecklad, komplex, något blommig smak med finlemmad tanninstruktur. Inslag av körsbär, hallon, nypon, kryddor, lakrits, läder och torkade örter. Friskt, långt avslut.

Druvor: 100% sangiovese grosso

Tillverkning: Druvorna kommer från vingårdar om minst 25 år gamla stockar. De skördades för hand i små korgar under andra veckan i oktober. Druvorna avstjälkades och pressades varsamt. Jäsningen skedde i koniska träkar med de naturliga jäststammarna och daglig överpumpning av skalmassan. Temperaturen kontrollerades och var mellan 26 och 28°C under större delen av jäsningen. Den totala macerationstiden innan druvskalen avlägsnades uppgick till 25-30 dagar och vinet genomgick även den malolaktiska jäsningen i de jäsningskaren innan det fördes över till stora franska ekfat om 30 HL av Marc Grenier. Vinet lagrades på dessa fat i tre år innan det buteljerades.

Ursprung: Egendomen är belägen i närheten av klostret i Sant’Antimo i de sydöstra delarna av appellationen Brunello di Montalcino. Klimatet är ett milt medelhavsklimatet där närheten till havet och framförallt altituden om 450 meter över havet bidrar till att hålla värmen nere. Den höga höjden ger också stor variation i dygnstemperaturen, vilket gör att druvorna behåller sin syra längre och förlänger mognadsperioden.

Det 1 734 meter höga Mont’Amiata har starkt påverkat jordmånen i de östra delarna av Brunello di Montalcino som består av den ursprungstypiska galestrojorden blandat med granit, lera, skiffer och vulkaniska jordar.