Baron de Saint Jean Languedoc

BaronSaintJeanBaron de Saint Jean Languedoc 

Artikelnummer: 2228

Pris: 117 kr

Färg: Mörk blåröd färg.

Doft: Ung, kryddig, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, vitpeppar, garrigue, lakrits och mörk choklad.

Smak: Ung, kryddig, fruktig smak med visst tanningrepp och fatkaraktär, inslag av björnbär, körsbär, svartvinbär, vitpeppar, viol, garrigue och lakrits. Långt och smakrikt avslut.

Tillverkning: Druvorna skördas morgontid för att bevara fräschör i vinet. De olika druvsorterna, Grenache, Syrah och Mourvédre jäses alla separat i rostfria ståltankar vid en temperatur om 25-30 grader Celsius. Som macerationsteknik används huvudsakligen överpumpning av skalmassan. Efter avslutad jäsning lagras delar av vinet på franska ekfat om 225 liter av olika ålder och delar i rostfria ståltankar. Detta för att få en rad olika smakprofiler på delarna av vinet innan de blandas för att uppnå en bra balans av fruktuttryck och fat.

Ursprung: Languedoc är inte bara Frankrikes största vinregion utan med sina 160 000 hektar vinodlingar världens största vinregion. Trots denna enorma areal har vinodlingarna i regionen krympt substantiellt då regionen haft ett klart fokus att minska produktionen av enkla viner och höja kvalitetsambitionerna. Ett arbete som inleddes redan i slutet av 1970-talet och inneburit rejäla nedskärningar i skördeuttagen och att nyplanteringar av vingårdar ser på mer omsorgsfullt utvalda platser än vad som var normen tidigare. Idag är 25% av de 2 miljarder flaskor som årligen produceras AOP-viner och 50% Vin de Pays. Jordmånen i regionen är givetvis varierande, men  huvudsakligen på en grund av kalksten. Ett medelhavsklimat präglar regionen med milda vintrar och varma somrar ger bra förutsättningar för ekologisk odling.