Assyrtiko Wild Ferment

 Assyrtiko Wild Ferment

Artikelnummer: 90397

Pris: 149 kr

Färg: Ljusgul färg.

Doft: Ung, aromatisk doft med fatkaraktär och flintrökig mineral, inslag av aprikos, ananas, citrus och vita blommor.

Smak: Torr, ung, aromatisk, mycket frisk smak med fatkarakär, inslag av rökig mineral, aprikos, ananas, vita blommor och citrus. Långt avslut.

Tillverkning: Druvorna skördas manuellt och får inledningsvis tolv timmar skalkontakt vid låg temperatur, kring tio grader Celsius. Jäsning sker på en blandning av små rostfria ståltankar om 1 000 liter, franska och amerikanska 225-liters franska ekfat, samt traditionella fat gjort av acaciaträ. Ingen temperaturkontroll äger rum utan jäsningen tillåts fortgå utan ingripande för ökad komplexitet. Som namnet på vinet antyder används inte heller några artificiella jäststammar. Vinet lagras på 50% på ståltankar, 20% på acaciafat, 20% på franska ekfat och 10% på amerikanska fat. Genom att jäsning sker med naturliga jäststammar ger varje enskild tank och fat olika karaktärsdrag och när det är dags för blandning av dem sker ett noggrant urval av vilka komponenter som ska få vara del av Assyrtiko Wild Ferment. Kriteriet är att tanken/fatet ska bidra till att höja smaken av assyrtiko till nya nivåer.

Ursprung: Santorini är en vulkanö med en väldigt kalkrik skifferjord som ger viner med tydlig mineralkaraktär. Ön har väldigt lite nederbörd under växtsäsongen, men den väldigt porösa jorden är utmärkt på att behålla vattnet som kommer och portionera ut det till vinrankorna. En annan egenhet med Santorini är de starka vindarna som blåser över ön, vilket gör att vingårdarna planteras fristående i en korgliknande buske för att skydda frukten. Detta traditionella odlingssystem kallas för Kouloura. Ön har aldrig drabbats av phylloxera så oympade stockar går utmärkt att använda. Assyrtiko är idag den mest planterade druvan på ön och upptar cirka 70% av öns 900 hektar vinodlingar. Avkastningen överstiger sällan 20 hektoliter per hektar. Druvorna till detta vin kommer från vingården Pyrgos. Denna vingård utmärker sig framför allt genom att ge en mer aromatisk karaktär till assyrtiko än den genomsnittliga vingården.