Anjou Villages Brissac

Anjou Villages Brissac 

Artikelnummer: 2122

Pris: 119 kr

Färg: Mörk blåröd färg.

Doft: Ung, druvtypisk, fruktig doft med tydlig karaktär av svarta vinbär, inslag av örter, körsbär och fat.

Smak: Ung, druvtypisk, smak med välstrukturerade tanniner, inslag av svarta vinbär, örter, körsbär och ton av fat.

Druvor: 85% cabernet sauvignon och 15% cabernet franc.

Tillverkning: Efter blomning gjorde en manuell grönskörd för att ge optimala förutsättningar för kvarvarande klasar. Skördeuttaget var 45-48 hektoliter per hektar. Druvorna fick en manuell selektering vid ankomst till vineriet där omogna och övermogna druvor sorterades bort innan kvarvarande druvor avstjälkades och krossades. En lång alkoholjäsning på tre till fyra veckor ger kropp och tanninrikedom till vinet, vilket ger förutsättningarna för lång lagring. Efter avslutad alkoholjäsning lagras cabernet sauvignon-druvorna på franska ekfat under 18 månader medan cabernet franc-proportionen lagrades i ståltankar under samma tid innan de blandades och buteljerades.

Ursprung: Anjou-Villages Brissac är en relativt ny appellation som fick sitt erkännande 1998. Appellationen är en underappellation i AOP Anjou består av tio kommuner där de bäst belägna vingårdarna för rödvinsproduktion söder om Angers finns.

Allt som allt omfattar Anjou-Villages Brissac 85 hektar vinodlingar. För cabernet sauvignon-druvorna till detta vin kommer de från jordar bestående av lera och skiffer medan cabernet francdruvorna kommer från jordar av lera och kalk. Liksom Anjou i övrigt är det ett maritimt klimat som råder, men vad som utmärker Anjou-Villages Brissac är att det är torrare än de omgivande appellationerna.

Appellationen tillåter såväl Cabernet Franc som Cabernet Sauvignon och detta vin är till 85% gjort av den senare.