Snake & Herring

WHITElogo_LARGESnake + Herring är ett av de mest intressanta projekten vi har stött på från Western Australia under de senaste åren. De är en del av den nya australiensiska rörelsen som framhäver elegans och terroir framför alkohol och extraktion.

Även om Snake + Herring bara har dryga fem år på nacken sedan grundandet 2010 så går rötterna betydligt längre tillbaka i tiden. Tony ”Snake” Davis har arbetat som vinmakare i över 20 år i såväl Bourgogne, Beaujolais och Oregon, som i sitt hemland, där han huvudsakligen arbetat i de svalare regionerna Tasmanien, Victoria och så Western Australia förstås. Under fyra år ledde och utvecklade han Howard Park och blev under denna tid allt mer förälskad i den mångfald av klimat som Western Australia har att erbjuda. 2010 kände Tony att han tagit Howard Park så långt i den utveckling han önskade som var möjligt för ett stort företag och lämnade dem för att starta eget tillsammans Redmond ”Herring” Sweeny. Redmond var 2002 med om att starta vineriet Forester, där han arbetat med marknad och distribution.

Vad som förenade Snake och Herring var deras tilltro till Western Australia som vinregion och dess mångfald i uttryck. De arbetar idag med tolv olika vinodlare och deras mål är att visa vad regionen har att erbjuda, samt att arbeta på ett hållbart sätt gällande både kvalitet i vinerna och miljö. Ingen av de odlare Snake + Herring jobbar med använder sig av pesticider eller herbicider. De arbetar inte heller med kemiskt framställda näringsämnen utan använder sig istället av komposter.

Druvornas växtplats står alltid i fokus för Snake + Herring och vinmakningen är anpassad för att främja detta uttryck. Druvorna skördas tidigt för att bevara syra och fräschör istället för att uppnå höga alkoholhalter. Musten klaras ej utan hålls grumlig för att låta de större partiklarna ge ökad textur och komplexitet. Alla viner lagras på sin jästfällning som skydd mot oxidation och för ökad kropp. För de viner som lagras på fat används huvudsakligen större sådana, vanligtvis puncheons om 500 liter för att minska fataromerna i viner och jäsningen sker i små öppna jäskärl med hela klasar och manuell nedtryckning av skalmassan för de röda vinerna. Den malolaktiska jäsningen tillåts alltid när den påbörjas, men påskyndas inte genom tillsättande av odlade jäststammar.

Förutom vin är musik en passion som Tony och Redmond delar, vilket märks vid namngivandet av deras viner, som alla döpts efter sånger som är viktiga för dem.

Ytterligare information om Snake + Herring och deras viner hittar du på deras hemsida: http://snakeandherring.com.au/

Viner från Snake & Herring

Teardrop Riesling

Western Australia är den största regionen i Australien och består huvudsakligen av svalt belägna vingårdar. Snake + Herring grundades enkom för att lyfta fram dessa unika uttryck och druvorna till denna krispiga riesling kommer från Mount Barker, ett av Australiens bästa områden för denna remarkabla druva..

Läs mer