Oakridge

Det pågår en revolution i den australiensiska vinindustrin och allt vad vi lärt oss om vinerna härifrån ställs på sin spets. Den solmogna, koncentrerade och alkoholrika stilen som vann konsumenters hjärtan under 1980- och 90-talet har fått en motreaktion. Det är naturligtvis inte så att denna yppiga, fruktdrivna stil, som kom att definiera Australien på något vis är på väg att försvinna, men hos den unga generationens vinmakare är ledorden snarare fräschör, elegans och terroir och inom denna rörelse är Oakridge fanbärare.

Oakridge är visserligen inte ett ungt vineri, utan det grundades redan 1978, men stilmässigt hörde de aldrig hemma bland de viner som definierade Australien under 1900-talets sista årtionden. De platsar mycket bättre bland dagens finessinriktade vinmakare. När vineriet grundades var det beläget i Seville i Yarra Valley, drygt en timme från Melbourne i bil. 1998 flyttade dock vineriet till Coldstream, cirka två mil norr om Seville, och det är där de huserar än idag. Vineriet har dock byggts om och dagens moderna byggnad, designad av australiensiska arkitekten Denton Corker Marshall, öppnade 2013. I sann australiensisk välkomnande stil är vineriet öppet för besök och huserar en väl ansedd restaurang. Egendomen omfattar cirka tio hektar vinodlingar och ägs av familjerna D’Aloisio och Atlas. Vinmakare och chef på egendomen är fingertoppskänsliga David Bicknell.

Fokus hos Oakridge har alltid varit att få fram de olika uttrycken av Yarra Valley och de arbetar idag med elva olika vingårdar inom regionen. De absolut svalaste lägena på högre höjd går till chardonnay och pinot noir medan de något varmare vingårdarna närmare dalens botten är planterade med cabernet sauvignon och viognier.

Oakridge jobbar med tre olika serier för sina viner:
1. Over The Shoulder. Tanken är att vinerna i denna linje ska representera det svala klimatet i Yarra Valley likt ett kommunvin i Frankrike. Vinerna är huvudsakligen tänkta att dricka unga med en omedelbar charm.
2. Local Vineyard Series är viner från specifika vingårdar med en exceptionell kvalitet och uttryck.
3. 864. I Oakridges högsta nivå finns speciellt utvalda delar i vingårdar, ofta med äldre vinrankor, utvalda för att ge viner med lång lagringspotential. Namnet kommer från gatunumret där vineriet ligger.

Den extrema strävan efter kvalitet som kännetecknar Oakridge har knappast gått obemärkt förbi och de har utmärkt sig om en av de mest framgångsrika producenterna i de viktiga australiensiska vinmässorna där de sedan 2002 samlat på sig inte mindre än 369 medaljer och fått den högsta utmärkelsen fem stjärnor av australiensiska vingurun James Halliday de senaste sju åren i rad.

Ytterligare information om Oakridge och deras viner hittar du på deras hemsida: http://www.oakridgewines.com.au/

Viner från Oakridge

OakridgeJ&J

Local Vineyard Series J & J D’Aloisio Chardonnay

Läs mer

OakridgeChardonnay2012

Over the Shoulder Chardonnay

Läs mer

OakridgeShiraz

Over the Shoulder Shiraz

Läs mer

 864 Chardonnay

Läs mer

OakridgeWillowlakePN

Local Vineyard Series Willowlake Pinot Noir

Läs mer

OakridgeBarkalaChard.

Local Vineyard Series Barkala Ridge Vineyard Chardonnay

Läs mer

Local Vineyard Series Willowlake Vineyard Sauvignon

Läs mer

864 Pinot Noir

864 Pinot Noir

Läs mer

OTS Pinot Noir

Over the shoulder Pinot Noir

Läs mer

Local Vineyard Series Oakridge Vineyard Shiraz

Läs mer