Les Vins de Vienne

ViennesdeVinsLes Vins de Vienne grundades 1996 som ett gemensamt projekt av de tre vännerna; Yves Cuilleron, Pierre Gaillard och Froncois Villard. De tre vännerna var alla redan framgångsrika och drev vinerier i sina egna namn, men detta var ett sätt för dem att ha ett gemensamt projekt och dessutom utforska de utmärkta och antika vingårdslägena Seyssuel på andra sidan Rhône från Ampuis.

Idag omfattar domainen 18 hektar vinodlingar, elva av dessa är vinodlingarna i Seyssuel och dessa är upphov till de tre vinerna; Sotanum, Heluicum och Taburnum. Då dessa vingårdslägen ligger precis utanför Côte-Rôtie tilhör de ingen AOP och såldes ursprungligen som Vin de France, men har nu blivit del av lantvinsappellationen Vin de Pays des Collines Rhodaniennes och kvaliteten på vinerna gör att det inte råder några tvivel om att de kommer att ge upphov till en ny appellation så snart den franska byråkratin tillåter.

De övriga åtta hektaren av egna vingårdar återfinns alla i norra Rhône under appellationerna Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Saint-Peray och Crozes-Hermitage. Dessa viner är de som säljs under det gemensamma namnet Archeveques.

Förutom de viner de gör från de egna vingårdarana jobbar även les Vins de Vienne i nära samarbete med vinodlare i en rad olika appellationer och vinerna som utgör resterande del av deras omfattade katalog återfinns här. Samarbetet med de olika odlarna de använder sig är dock så nära det kan bli för vinerna från appellationerna i nora Rhône och det märks bland annat i att Les Vins de Vienne är med och bestämmer hur nya planteringar ska ske och hur vingårdsarbetet ska utföras, inklusive skördedatum. Vinifikationen av dessa druvor sker i Les Vins de Viennes vineri i Chavanay.

För vinerna från södra Rhône köper Les Vins de Vienne färdigjästa viner direkt hos de odlare och producenter de samarbetar med.

Det minutiösa arbete som lagts ner i grundandet av Les vins de Vienne har dock betalat sig och vinerna möts varje år av idel kritikerhyllningar och den blygsamma produktion de startade med har idag vuxit till att omfatta nästan 500 000 flaskor årligen som fördelas nästan tillika mellan den inhemska marknaden och på export.

 

Viner från Les Vins de Viennes

Cornas

Läs mer