Le Macioche

lemaciochelogoVineriet Le Macioche grundades på 1980-talet av vinmakarna Massimo Bronzato och Riccardo Caliari som såg egendomens fantastiska potential. Deras ambition var helt enkelt att göra ett vin som gjorde denna terroir rättvisa, något de otvivelaktigen gjorde.

Redan från grundandet av egendomen har alla beslut som tagits varit för att höja kvaliteten med ekologiskt hållbara metoder. Inga kemiska preparat används utan endast naturliga produkter, som till exempel användandet av bondbönor som gödningsmedel enligt lokal tradition. Sedan 2001 arbetar egendomen enligt biodynamiska metoder och det året gjordes även en stor insats i vingårdarna då samtliga rankor konverterades till Guyot-uppbindning för att höja kvaliteten på druvorna.

I september 2014 köptes egendomen av dagens ägare; Stefano Brunetto, Massimo Bronzato och Riccardo Caliari. Ambitionerna är inte mindre och det ekologiska arbetet kommer att intensifieras än mer och certifieras. I november 2015 kommer även det ekologiska hållbarhetsarbetet att utökas och göra vineriet mer effektivt i energianvändandet, bland annat kommer de att börja räkna dess påverkan av koldioxid och vatten-förbrukning.

Hela teamet arbetar i såväl vingård som vineriet och det minutiösa arbetet sker under stjärnoenologen Maurizio Castellis vakande öga. Castelli är ett av de riktigt stora namnen i Toscana och han var en av de ledande vinmakarna i den kvalitetshöjning som var påtaglig i regionen under 1980-talet. Castelli förespråkar en minimalistisk vinmakningsteknik, vilket gör att stora krav ställs på att druvorna som kommer in till vineriet är av absolut högsta klass.

Egendomen Le Macioche är belägen i de sydöstra delarna av appellationen Brunello di Montalcino, nära det romanska klostret i Sant’Antimo. Allt som allt omfattar egendomen sex hektar, varav tre är klassificerade som Brunello. Dessa vingårdar är planerade i en sydlig till sydöstlig riktning och belägna cirka 450 meter över havet. Vineriet gör cirka 18 000 flaskor vin uppdelade på tre viner; Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva. Dessutom gör de naturligtvis några hundra liter olivolja.

Namnet på egendomen kommer från ett lokalt ord, ”macioca”, för rötterna på Arbutus Unedo-trädet. Ett träd som återfinns i stora delar av medelhavsområdet.

Ytterligare information om Le Macioche och deras viner hittar du på deras hemsida: http://www.lemacioche.it/

 

Viner från Le Macioche

Brunello di Montalcino

Brunello i klassisk stil som lyfter fram frukt och ursprung. Med tio år på nacken och fortfarande mycket kvar att ge visar detta vin varför Brunello di Montalcino anses vara ett av Italiens främsta områden för toppviner.

Läs mer