Gaia Wines

gaiawineslogoGaia Wines grundades 1994 av Yiannis Paraskevopoulos och Leon Karatsalos. De äger två vinerier, ett i Nemea och ett på vulkanön Santorini. Vineriet i Santorini är en ombyggd tomatfabrik från tidigt 1900-tal som ligger längs med stranden på ostkusten. Gaia använder sig framförallt av inhemska druvsorter och deras ambition är att visa upp den kvalitet dessa druvor kan åstadkomma.

Redan samma år som grundandet av företaget lanserade de sitt första vin, vilket var ett vin vid namn Thalassitis. Vinet var gjort på assyrtiko från deras egendom på Santorini. Året efter kom ytterligare ett vitt vin, men denna gång från egendomen i Nemea. Notios var en blandning av den mycket aromatiska och blommiga moscophilero och roditis. 1996 lanserade de sitt första röda vin, Notios, en retsina, samt en rosé döpt efter det antal timmar de låter vinet ha skalkontakt; 14-18.

Ytterligare sex viner har tillkommit till Gaias katalog och Assyrtiko Wild Ferment är det senaste tillskottet, som lanserades 2008 och redan från starten blev en favorit hos kritiker och i internationella vintävlingar, bland annat erkända Decanter Wine Award där redan premiär-årgången kammade hem en guldmedalj. Den har därefter vunnit denna medalj vartenda år utom med den andra årgången 2009, då de endast fick silver.

De blygsamma 9 800 liter viner som Gaia producerade av första årgången 1994 har idag vuxit till 350 000, men utan att göra den minsta avkall på kvaliteten. Det är lätt att se varför Gaia ofta nämns som en av de främsta representanterna för grekiska viner idag.

Ytterligare information om Gaia Wines och deras viner hittar du på deras hemsida: http://www.gaia-wines.gr/

 

Viner från Gaia Wines

Assyrtiko Wild Ferment

Assyrtiko kan mycket väl vara Greklands främsta vitvinsdruva och Gaia Wild Ferment Assyrtiko är ett av de mest komplexa uttrycken av denna druva. Spontanjäst på ekfat, ståltankar och fat gjorda av acaciaträ är detta vin ett unikt uttryck i vinvärlden.

Läs mer