D’Angelo

Familjen D’Angelo grundade sitt vineri på 1930-talet och har varit ledande inom arbetet att få området Aglianico del Vulture erkänt som ett kvalitetsområde. 1971 gav deras ansträngningar frukt och området uppnådde DOC-status i den italienska appellationshierarkin och 40 år senare nådde de den högsta nivån, DOCG.

Aglianico del Vulture ligger i regionen Basilicata. En av Italiens fattigaste delar som huvudsakligen består av berg. Regionen har producerat vin sedan 600-talet efter Kristus, men när Rocco D’Angelo grundade vineriet var det nästan ingen som buteljerade vinet i regionen. Däremot skickades nästan allt vin till närliggande Apulien där producenterna ofta buteljerade det som sitt eget toppvin. Detta fortsatte faktiskt att vara kutym ända fram till Aglianico del Vulture fick sitt eget DOC, Denominazione d’Origine Controllata. Regionens potential för kvalitetsviner och dess ställning som en av de två bästa platserna att odla den kraftfulla och komplexa druvan aglianico på bekräftades 2011 då regionen uppgraderades till DOCG, Denominazione d’Origine Controllata e Garantita.

Aglianico är vanligtvis ansedd att vara södra Italiens främsta druva och jämförs ofta med Piemontes nebbiolo då båda druvorna ger kraftfulla, tanninrika viner med komplexa och ofta blommiga aromer. Området trivs bäst på de vulkaniska jordarna som finns i Aglianico del Vulture och i närliggande regionen Taurasi och det är i dessa två DOCGs som druvan anses få sitt ultimata uttryck. Förutom de vulkaniska jordarna ligger båda dessa appellationer på hög höjd vilket förlänger druvans mognadsperiod och tillåter druvan att utveckla en stor nyansrikedom i aromerna. En viktig skillnad mellan de båda områdena är dock att Taurasi tillåter upp till 15% andra druvsorter att ingå i vinet medan Aglianico del Vulture alltid är 100% aglianico.

Appellationen Aglianico del Vulture kretsar kring den mäktiga vulkanen Monte Vulture och består av cirka 1 000 hektar med aglianicodruvor. Klimatet är extremt med heta somrar och stränga vintrar, där snö inte är ovanligt. Den höga altituden om 500 meter över havet bidrar också till en stor variation i temperaturskillnad mellan dag och natt. Dessa klimatfaktorer är tillsammans med den vulkaniska jorden som är rik på kalium och tufa, samt druvsorten de bidragande orsakerna till de kraftfulla, långlivade, komplex och vilda vinerna härifrån.

Idag drivs D’Angelo av syskonen Rocco och Erminia. Egendomen omfattar 35 hektar vingårdar, varav flera av dessa tillhör de mest ansedda i regionen belägna på mycket höga höjder och med bra lägen för solexponering.  Egendomen är belägen på de östra sluttningarna av Vulture, vilket anses vara den del av Aglianico del Vultures bästa läge. Tack vare sina exceptionella vingårdar har D’Angelo utmärkt sig för vingårdsangivna viner där de enskilda lägena får skina, men druvor från dessa toppvingårdar ingår även i firmans instegsviner och borgar för en oklanderlig kvalitet genom hela deras portfölj.

Ytterligare information om D’Angelo och deras viner hittar du på deras hemsida: http://www.dangelowine.com/en/index.html

Viner från d’Angelo

Aglianico

Aglianico del Vulture 2013

Läs mer

Vigna Caselle

Caselle Riserva 2009

Läs mer