Collin-Guillaume

Champagne Collin-Guillaume har sina rötter kring 1850 då familjen Jupin-Collin började odla druvor kring byn Ludes i Montagne de Reims. Drygt hundra år senare var Roland Collin en av initiativtagarna till grundandet av det lokala ko-operativet i Ludes och hans sonson Didier, som idag driver egendomen var även ordförande i ko-operativet innan han 1991 valde att börja buteljera viner under egen etikett.

Idag omfattar egendomen åtta och en halv hektar. Förutom familjen Collins historiska odlingar i Ludes så tog även Didiers fru med sig vingårdar i Vitry-le-François och Aube, som hennes far Henri Guillaume planterat. Detta gör att de idag får druvor från tre olika jordmåner och lägen. Familjen odlar de tre klassiska druvorna för champagne; chardonnay, pinot noir och pinot meunier, men dessutom de ovanliga sorterna arbanne och petit meslier.

Montage de Reims anses vara det bästa området för de blå druvorna och i dess ler- och kalkstensjordar odlar familjen således pinot noir och pinot meunier. Den förstnämnda av dess trivs dessutom utmärkt i märgeljordarna som utmärker Collin-Guillaumes vingårdar i Aube, medan chardonnay, arbanne och petit meslier är bättre lämpade för de kalkrika sydsluttningarna vingårdarna i Vitry-le-François.

Genom att fokusera på skötseln av vingårdarna, analysera väderdata och bevaka vinrakorna för tecken på sjukdomar är behovet av bekämpningsmedel minimalt och såväl vinstockar som övrig växtlighet i vingårdarna trivs. Detta ger en biologisk mångfald där naturliga fiender mot skadedjur bor i vingårdarna.

Ytterligare information om Collin-Guillaume och deras viner hittar du på deras hemsida: http://www.champagnecollinguillaume.fr/

Viner från Collin-Guillaume

Colin

Grand Cuvée

En klassisk champagne från hjärtat av regionen. Regionens tre klassiska druvor ingår i cuvéen och den ligger inte mindre än fem år på sin jästfällnig. Detta ger en ytterst välbalanserad och komplex champagne. Årgången 2008 räknas dessutom som en av de främsta under de tre senaste decennierna.

Läs mer