Azienda Agricola Falletto + Bruno Giacosa

Bruno Giacosa är onekligen ett av de legendariska namnen i Piemonte, för att inte säga i vinvärlden. Från det att han tvingades lämna skolan i sina tidiga tonår och börja arbeta i familje-egendomen på grund av andra världskriget tills idag har hans liv kretsat kring vinet. Det lokala vinet han lärde känna som barn.

Bruno Giacosa är tredje generationen i familje-egendomen som hans farfar Carlo grundade på 1890-talet. Bruno föddes 1929 och började arbeta med sin far, Mario, och farfar redan som 13-åring för att redan två år senare arbeta fullt ut i egendomen. Det var med dem Bruno lärde sig yrket och han har till skillnad från många andra legendariska vinmakare aldrig lärt sig önologi i någon skola. Vid denna tidpunkt såldes i stort sett allt vin till kunder i stora glaskärl, så kallade demijeans. Det var först 1961 som viner började buteljeras och säljas under namnet Bruno Giacosa.

1960-talet var ett viktigt årtionde för Barbaresco och grunden till områdets status som ett av Italiens främsta vinområden lades då. Bruno Giacosa ansågs redan då vara en av regionens tre betydelsefulla producenter tillsammans med Gaja och Produttori del Barbaresco. 1967 började Giacosa buteljera enskilda lägen i Barolo och Barbaresco de ansåg producera druvor av exceptionell kvalitet i enighet med Bourgones cru-system. Under 1970-talet utmärkte sig Bruno genom att börja buteljera den gröna druvan arneis som druvrent vin, vilket han tillsammans med Vietti var ensamma om och detta anses ha bidragit till att rädda druvsorten från utrotning.

Bruno Giacosa arbetade under en lång tid uteslutande med att köpa druvor från noga utvalda odlare, men köpte 1982 sin första egna vingård, Falletto i Barolo. 1996 följde han upp detta köp med att köpa delar av Asili och Rabajá, två av de mest ansedda lägena i Barbaresco. Det var också detta år som Bruno började använda sig av producentnamnet Azienda Agricola Falletto för att särskilja vinerna med köpta druvor och de druvor som kom från de egna vingårdarna. Vinerna som buteljeras under Azienda Agricola Falletto kommer enbart från Giacosas egna vingårdar om 20 hektar belägna i Serralunga d’Alba, La Morra och Barbaresco medan vinerna som buteljeras under Bruno Giacosas etikett kommer från odlare familjen arbetat med under lång tid och litar på fullständigt. Samtliga viner från båda producentnamnen vinifieras och buteljeras dock i familjens vineri i Neive.

Stilmässigt beskrivs Bruno Giacosa som en traditionalist, men en uppdaterad traditionalist. Han arbetar uteslutande med de traditionella druvsorterna från Langhe och Roero och som odlas med respekt för de traditionella metoderna. Moderna framsteg i vingårdarna har dock inneburit att framförallt nebbiolodruvorna kan skördas tidigare, men likväl vid optimal mognad.

I vineriet använder de sig av moderna verktyg, men traditionella metoder. Det är av största vikt för Bruno att vinerna behåller sin identitet. Jäsningen sker i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar och han använder sig av fransk ek istället för den slavonska, som traditionen påbjuder, men de små barriquerna förekommer inte i källaren där endast stora botti om 5 000 liter används. Macerationstiden vid jäsning är fortfarande längre än vad moderna producenter förespråkar, även om de numera ofta hamnar kring 30 dagar istället för 50 som en gång var normen. Detta beror i första hand på en högre mognad i druvorna.

Det extrema kvalitetsarbete som utmärker Bruno Giacosa gör att han hellre nedgraderar topplägen och emellanåt säljer det som bulkvin än buteljerar under eget namn. 2013 väckte han exempelvis stor uppmärksamhet då han valde att inte buteljera den unisont hyllade årgången 2010.

2006 drabbades Bruno av en stroke, som han idag återhämtat sig till fullo från. Detta ledde till att hans dotter Bruna tagit en ledande roll i företaget. 2008 lämnade vinmakaren Dante Scaglione Giacosa och ersattes av Giorgio Lavagna, men redan i maj 2011 var Scaglione tillbaka hos Giacosa.

Historien om Bruno Giacosa är tätt sammanknuten med utvecklingen av Barbaresco som en ledande vinregion i Italien och 2012 tilldelades även Bruno en hedersdoktorstitel vid universitet för gastronomisk forskning i Bra.

Ytterligare information om Azienda Agricola Falletto och Bruno Giacosa samt deras viner hittar du på deras hemsida: http://www.brunogiacosa.it/

Viner från Azienda Agricola Falletto + Bruno Giacosa

Barbera d’Alba Falletto

Azienda Agricola Falletto är de viner mästaren Bruno Giacosa gör från sina egna vingårdar. Alltid små volymer från specifika vingårdar och med ett renommé som inte står efter någon i regionen. Kan barbera smaka bättre?

Läs mer

Dolcetto d’Alba Falletto

Läs mer

BildSaknas

Giacosa Dolcetto d’Alba

Läs mer

BildSaknas

Giacosa Nebbiolo d’Alba

Läs mer

BildSaknas

Giacosa Barbera d’Alba

Läs mer